Mitarenje

Čupkanje Perja

Print Friendly, PDF & Email

Čupkanje i opadanje perja može da bude znak fiziološkog procesa u organizmu tj. mitarenja. Rast novog perja može da izazove svrab, pa ptica nervozno čupa staro perje, pri čemu može i da se raskrvari, a vidljivi su i djelovi na tjelu bez perja. Ukoliko se u slučaju vaše ptičice radi o mitarenju, možete joj pomoći na taj način što ćete pojačati ishranu i dodati joj vitaminsko – mineralne preparate za ptice. Preparati sadrže esencijalne aminokiseline, vitamine kao i preparate na bazi joda: Quick Bird Combex, sredstvo za kondiciju ptica koje sadrži 14 vitamina i aminokiselina, uz posebne količine biotina koje se daje u periodu mitarenja. U periodu mitarenja ptica može biti razdražljiva, nervozna, slabijeg apetita ili baš suprotno, pospana i slabijeg apetita.
Ove promjene u ponašanju mogu trajati nekoliko dana. Pored fiziološkog mitarenja, čupkanje perja može biti posljedica prisustva endoparazita (đardijaza, valjkasti crvi i pantljičare), ektoparazita, zatim hepatičkih oboljenja koja kao propratni simptom imaju pojavu svraba, neopazije, folikulitis ili dermatitis uzrokovan bakterijama, virusima i gljivicama, alergije, endokrini poremećaji (hipotireodizam), trovanje cinkom. Ukoliko je čupkanje preja izazvano parazitiranjem spoljašnjih parazita parazita, potrebno je tretirati pticu i njenu okolinu (kavez). Ukoliko su u pitanju kožni paraziti, morate tretirati i pticu koja ne pokazuje znake ektoparazitoze.

Neadekvatna ishrana je najčešći uzrok pojave čupanja perja. Jednolična ishrana bez vitaminsko – aminokiselinskih dodataka i dodatka svježeg voća i povrća dovodi do deficijencija pojedinih materija i do abnormalnog razvitka kože i perja. Većina hrana u sebi ima aditive i konzervanse, koji osjetljivim pticama mogu smetati. Ukoliko ptica konzumira isključivo mješavinu sjemena, bez dodataka svežeg voća i povrća, koža može postati suha i sklona oboljenjima različite etiologije. Ambijentalni uslovi mogu uticati na raspoloženje ptice, a ukoliko su neodgovarajući, mogu dovesti do depresije i poremećaja u ponašanju. Od ambijentalnih uslova najbitniji su: izloženost prirodnom svjetlu i pravilan ciklus svjetla i mraka, provjetravanje prostorije i dovoljna vlažnost vazduha. Čupkanje perja može biti posljedica i poremećaja u ponašanju ptice, koja se javlja najčešće usljed dosade, nervoze ili stresa.

U međuvremenu možete pokušati da obogatite ishranu ptice, kao i da poboljšate ambijentalne uslove, a svakako da sprovedete detaljno čišćenje kaveza.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂