Jaje

Iznenadno jaje

Print Friendly, PDF & Email

Živite već neko vrijeme sa svojim pernatim ljubimcem i onda jedno jutro, ničim izazvano, ugledate jaje na dnu kaveza!? Zbunjeni ste i ne znate baš šta sad i kako dalje. Možda ste čak živjeli u uvjerenju da imate mužjaka, pa Vas je što je pojava jajeta sad razuvjerila. Sada prije svega morate razmisliti šta želite, a onda ovisno o zaključcima dalje postupati. Postavlja se pitanje da li je jaje oplođeno ili nije. Oplođeno može biti samo ako imate bar dvije papige različitog spola. Ako jaje nije oplođeno jer imate samo jednu papigu, onda se iz njega i uz najveću brigu ptice ne može izleći ptić. Ukoliko je to prvo jaje vaše ptice, onda ga možete u tom slučaju i maknuti. Može biti da će ptica snijeti još jedno ili više jaja. Ako je to prvo nošenje, dopustite majci da odsjedi na prvom jajetu nekoliko sati a zatim ga maknite, kao i sva naredna jaja koja snese. Kako bi ptica to brže zaboravila, možda je naj bolje promijeniti joj kavez ili ako niste u prilici onda postoječi preurediti kako bi se zabavila istraživanjem!

U koliko je Vaš ljubimac pitom, dolazi na ruku i igra se sa Vama, savjetujemo da ga ne mazite po leđima dok postupak nošenja jaja ne završi.

Obavezno za naredno parenje pripremite spolno zrelog mužijaka kako nebiste pticu ponovo traumirali!

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂