Jajčana

Jajčana Hrana

Print Friendly, PDF & Email

Mehka (jajčana) hrana

Mnogi uzgajivači početnici me pitaju šta je to jajčana hrana i da li je treba koristiti u ishrani  ptica, te zbog toga imam obavezu da kažem koju riječ i o ovoj temi. Mehka hrana u ozbiljnijem uzgoju naših ljubimaca je neizostavni dio njihovog  jelovnika iz više razloga,a ona sadrži najčešće jaja, proteine životinjskog porjekla, žitarice, minerale, vitamine i sl. Svrha davanja je poboljšanje i dopuna ishrane u zarobljeništvu, jer priznat će te, nemoguće je postići bilo kakve rezultate u uzgoju i takmičenju nudeći svojim pticama samo jednu-dvije vrste sjemena !

Svrha davanja mehke hrane?

Svrha davanja mehke hrane je u stvari stvaranje navike ptice da voli  i rado jede mehku hranu, koja u stvari služi samo kao „nosač“ za konzumiranje DODATNIH proteina ili minerala ili vitamina ili lijekova i sl. Prema tome, ako svoje ptice „navučete“ na mehku hranu, u  određenom periodu (razvoj mitarenje, parenje, odgoj mladih…),će te im dozirati i adekvatnu mješavinu lahko shvarljive hrane potrebne za određene životne cikluse. Poznato je da u periodu odhrane mladih, pojedine vrste ptica koje koriste u svojoj ishrani isključivo biljnu hranu i sjemenke, posežu za sitnijim larvama i insektima, tj. visoko proteinskom hranom životinskog porijekla, te se stoga i mi trudimo da im tako nešto ponudimo. Isto tako mnogi od nas su vidjeli snimke velikih ara, kako poslije bogate gozbe otrovnim bobicama lete u jatima ka blatnjavim područjima i jedu blato! Naravno nije to obično blato, nego izvor minerala, koje im izvanredno služi za detoksikaciju organizma!

Koja hrana je najbolja kod nas na tržištu?

Mišljenja su naravno oprečna, pa tako ima mojih kolega koji tvrde da im ptice ne jedu ovu ili onu vrstu i da ona ne valja, ali tu je najveći problem „nagovoriti“ svoje ptice  da konzumiraju mehku hranu. Naravno, to treba početi odmah sa nabavkom novih ptica u svom jatu i ne prekidati nikada. Ako su ptice već navikle na mehku hranu kod prethodnog vlasnika, onda je više od pola posla gotovo i uspjeh je vrlo brz. 

Naručite Mehku Jajčanu hranu po promotivnoj cijeni

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂