Pingvini

Pingvin koji prelazi svake godine 8000 kilometara da posjeti ribara (+video)

Print Friendly, PDF & Email

Ovaj nevjerovatni video prikazuje dirljivu privrženost koja se razvila između pingvina i jednog Brazilca koji ga je spasio od sigurne smrti. Naime, penzionisani zidar i ribar Joao Pereira de Souza (71) s malog otoka kraj Rio de Janeira, našao je 2011. godine malaksalog malog pingvina na stijenama. Maleno stvorenje je umiralo i bilo je svo prekriveno naftom, a Souza ga je odlučio njegovati i tako ga je vratio u život. Pingvina kojeg je nazvao Dindim odnio je kući na sedam dana kako bi očistio njegovo perje od crnih ljepljivih mrlja i nahranio ga kako bi vratio snagu. Kad se Dindim oporavio Souza ga je pustio nazad u more, ne očekujući da će ponovno vidjeti svog novog prijatelja.

Zato je ostao zapanjen kada se, nakon nekoliko mjeseci, pingvin vratio na otok gdje je prepoznao Souzu i vratio se s njim kući. Sada Pingvin Dindim provodi osam mjeseci godišnje sa Souzom, a ostatak godine kada je vrijeme za razmnožavanje odlazi na obalu Argentine i Čilea. Souza vjeruje kako ova odana ptica prepliva oko 8.000 kilometara svakog puta kad mu se vraća.

  • Volim ovog pingvina kao vlastito dijete i vjerujem da je ljubav obostrana – kazao je Pereira de Souza za Globo TV.
  • Nitko osim mene ga ne smije dodirnuti. Kljucne ih ako to učine. Na mom krilu leži, dopušta mi da ga kupam, hranim sardinama i nosim.
  • Svi su mi govorili da se neće vratiti, no on me, evo, posjećuje već četvrtu godinu zaredom. Dođe u junu i ode u februaru i svake godine mi se čini sve sretnijim što me vidi.
  • Biolog Joao Paulo Krajewski, koji je intervjuirao de Souzu za Globo TV, kazao je kako nije u životu vidio ništa slično.
  • Pingvin sigurno misli da je Joao dio njegove porodice. Kad ga vidi maše repom poput psa i grakće od zadovoljstva.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂