Stiglic

Pjesma Štiglića – Faze

Print Friendly, PDF & Email

Kako prepoznati kvalitetu u pjesmi štiglića? Osnovna pjesma štiglića sastoji se od 4 faze i to;

1. VERŠA
To je ono nerazumljivo pjevanje kad mladi tići započinju sa pjesmom ili kad stara ptica nakon mitarenje počne s pjevanjem. Ukratko to je ono što ptice lagano pjevuše dok nisu u punoj formi. Ovaj dio pjesme ne smatra se bitnim i ne vrednuje se. Međutim iskusno uho slušajući veršu može znati što očekivati od tih ptica kad dođu u formu. Isto tako bitno je da u tom periodu mlade ptice imaju učitelja, jer tada najviše uče. Stare ptice sa šporkom veršom nikako ne smiju biti među mladima jer će nam upropastiti sav trud.
ŠPORKICA je :trrrrrrrr , krrrrrrrrrr, čvrrrrrrrrrr zatim cja cja cja , čačača kljov ,kljov i slično.

2. JAVLJANE
To su oni glasovi kojima se ptica javlja prije nego li započne s pjesmom. 

To je : cici, pi pi , ci kvalju, pi kvalju i slično. Ne smatra se bitnim dijelom pjesme, ali je poželjno da nema šporkice.

3. ZOV
To je ustvari jedno pletivo koje ne završava sa dzijom. Ptica ga koristi najviše kad doziva ptice u preletu. Zov nije obavezan u pjesmi i mnoge ga ptice uopće nemaju, već nakon javljanja odmah prelaze na batudu.

4. BATUDA
To je najvažniji i najljepši dio pjesme a sastoji se od pletiva i dzije. To je dio pjesme koji se ocjenjuje a ostalo se ne smatra toliko bitnim.
Pletiva mogu biti unjula : visli, visli, visli ili cibli, cibli, cibli, ili cvin, cvin , cvin, zatim dupla  pletiva;   visli,visli,cibli,cibli ili slivi,slivi,vic,vic, te trostruka;  visli,visli,cibli,cibli,vic,vic, ili picibli, picibli, slivi, slivi, tvi,tvi.
Što se pletiva sastoje od više slogova koja su ugodna uhu te se mogu onomatopejski izraziti to su cjenjenija. Postoje i pletiva koja u sebi nemaju šporkicu ali su nerazumljiva i ne mogu se interpretirati onomatopejski. To su neodređena pletiva, nisu greška ali nisu ni cijenjena.

DZIJA
To je šlag na torti ili kruna čitave pjesme. Bez prave dzije nema pravog štiglića a do nje je teško doći. Danas gotovo nemoguće. Dzija dolazi na kraju batude i nakon nje je obavezna stanka. Da bi bila prava mora imati sva slova viidziiijuu i kolombar (parabola ili luk). Dzija počinje sa vii zatim diže se sa dziiiiii, a spušta (utapa) sa juuuuu. O tome koliko ptica drži ono dziiii i ono juuuuuuu ovisi trajanje dzije. Normalno što je duža to je i bolja. Na njen kvalitet utieče i to kojom snagom glasa je ptica izvodi i kakvom bojom. S obzirom na boju može biti lirska i baritonska. 

LIRSKA je ona koja je kristalno čista bez ikakvih prizvuka, koja zvoni.

BARITONSKA je ona kako joj i samo ime govori malo grezija sa određenim prizvukom.

GREŠKE slovo R je najčešće greška, nije dozvoljena u nijednom dijelu pjesme to su već spomenuti črrrr,krrrr,trrrrrrr također i kja, kja, cja, cja, čača, čov, čov , kljov, kljov i slično. Također velikom greškom se smatra i mala dzija to znači da je kratka i da nema kolombara. Nešto manjom greškom se smatra dzija kojoj fali poneko slovo a ima kolombar. Greška je i ako nema dovoljno visine (kolombara) te zvuči prilično ravna. Nakon dzije mora biti stanka i to je kraj batude. Ako nastavi to obično napravi sa trrrrr ili krrrrrrrrr i to je velika greška. Ima ptičara koji su opsjednuti sa dzijom pa onda radi nje toleriraju šporkicu i lošija pletiva.

Moje je mišljenje da to nije ispravan put ka kvalitetnom štigliću, jer to mladi prvo nauče. Treba početi od čistog glasa, bez šporkavanja pa dzija ako se pojavi dobro je a ako ne pojavi, ništa novo, idemo dalje jer volimo ptice.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂