Mališani

Kako pomoći mladim ptićima koji su ispali iz gnijezda

Print Friendly, PDF & Email

Mladi ptići ispadaju iz gnijezda iz više razloga, ali najčešće je zbog još slabije razvijenih krila koja još nemaju snagu. Najbolje je ptića odmah podići na višu granu i skloniti se, prepustiti ga brizi i pažnji roditelja koji su uvijek u blizini, budno motreći na čovjeka kao opasnost i na svoje mladunce koje će nastaviti hraniti čim se osoba skloni. Dok je čovjek tu, neće mu prići, jer instiktivno žele sačuvati tajnost mjesta gdje se mladunac nalazi, a oglašavanjem će ptića upozoriti da bude miran i tih.
„Najvažnija preporuka i savjet, ne uzimajte mladunce divljih ptica i ne nositi ih kući“
Ako ste ipak uzeli ptića i ponjeli ga kući na čuvanje morate znati da je vrlo teško othraniti ga i da mu mnogo vremena morate posvetiti, jer se mladunci ptica često hrane, sa po malo hrane, ukoliko naglo zahladni morate mu dogrijavati prostor gde se nalazi (sijalica je dovoljna), morate mu obezbjediti poštovanje njegovog prirodnog ciklusa aktivnosti, ishrane i odmora.
Dnevne ptice se hrane i aktivne su samo danju, noću spavaju i potrebni su im mir i mrak, dok se noćne ptice (npr.sove) hrane i aktivne su samo noću. Mladunca dnevne ptice morate hraniti od rane zore, cijelog dana, na svakih pola sata do sat, pa sve do sumraka kada će sam mladunac pokazati da mu je vrijeme za spavanje.
Sa sumrakom otprilike počinje hranjenje mladunaca noćnih ptica i traje do ujutru, kad nastupa vrijeme njihovog mirovanja i sna. Može se reći da je san svih ptica vrlo lak, jednim okom spavaju, a drugim osmatraju, s toga je poželjno da u vrijeme dok ptić spava nema nikakvih aktivnosti oko njega i u prostoru gde boravi.
Zato je prva i najvažnija preporuka i savjet da ne uzimate mladunce divljih ptica i nosite kući, jer je teško uskladiti obaveze ljudi sa potrebama i aktivnošću ptičjih mladunaca i njihovih roditelja koji vođeni prirodnim nagonom cijelo svoje vrijeme posvećuju samo odgajanju i hranjenju potomstva.
Neredovna i neprilagođena ishrana dovode do smetnji u probavi mladunca, često uznemiravanje, nemogućnost kretanja ptića i boravak u zatvorenom prostoru, manjak slobode i širine su veliki stresovi za mladu jedinku koji se često fatalno završavaju po samu pticu. Promjene se događaju brzo, prije nego što ih i primijetite, ptić počne kunjati nakostrešenog perja i za vrlo kratko vrijeme ugine.
I kao zaključak najbolje je uzeti zaštitne rukavice (kako ptić od straha nebi ozlijedio čovjeka), uspet se na ljestve  i vratiti u gnijezdo. Ukoliko je gnijezdo oštećeno u tolikoj mjeri da je opasno za ptića, preporučava se napraviti umjetno gnijezdo od gajbe ili korpe od pruća, te ptića staviti unutra

Oznake:  , , ,