Povrede

Povrede i Rane

Print Friendly, PDF & Email

Uzroci ovih zdravstvenih problema ptica su, u najvećem, broju slućajeva, posljedica neodgovarajućeg smještaja i postupanja sa njima. Najčešće se dešava u nefunkcionalnim kavezima npr. kada ptice zaglave neki dio tjela, obično ekstremitete, među žicama. Isto tako, brojne su one izazvane nepodesnim postavljanjem pribora u kavezu. Tu je najčešći slučaj zaglavljivanje nogu između pojilice i žice kaveza. Veliki broj je izazvan nepažljivim rukovanjem vlasnika ptica, ili dok ih hvataju ili dok ih puštaju da slobodno lete po sobi.

U zbrinjavanju povreda je jedino važno da se ptica ostavi na miru. Jedino u slučaju ako je povreda nastala zaglavljivanjem nekog djela tjela ili nekom sličnom nezgodom. Svaki slučaj nestručne intervencije može samo da pogorša stanje. Čak i u slučaju evidentnog isčašenja zgloba ili zatvorenog preloma ekstremiteta, ne treba da se preduzima ništa jer oštre ivice prelomljenih djelova kosti mogu da oštete ili presjeku krvne sudove i da izazovu krvarenje.

Ptice same znaju šta im je najbolje u takvim slučajevima. Primire se, zauzmu pozu koja im najviše odgovara. Ako je u pitanju polomljeni ekstremitet, drže ga u položaju kako im je najmanje bolno, i u mirovanju čekaju prestanak tegoba. Najgore što može da im se desi, sem u slučaju smrtonosnih povreda, je da ostanu djelimično invalidi.

Već kada su u pitanju rane, onda mora da se interveniše. Male ptice su veoma osjetljive na gubitak krvi. Po otklanjanju uzroka ranjavanja, ako to iziskuje slučaj, rana treba da se očisti i da se dezinfikuje. Alkohol nije pogodan jer ne smije da se direktno aplikuje na ranu jer peče. Najpodesniji je 3% rastvor vodonikperoksida, popularni oksižen. Ne peče, ima osobinu da pjeni što pomaže u mahaničkom čišćenju rane od najsitnijih stranih tjela i zaustavlja krvarenje. Potom se rana posipa praškom za rane ili još bolje ako se ima bivacin (bivacyn) ili nebacitin praškom.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂