Hibrid

Problemi u ukrštanju Hibrida – Bastarda

Print Friendly, PDF & Email

Naj učestaliji problem koji se redovno javlja prilikom bastardiranja je različitost ženkinog i mužjakovog ciklusa parenja koji trebamo uskladiti. Uzgaivači naj češće počinju parenje svojih kanarinaca tokom zime u grijanim prostorijama pa samim tim ako je ženka izležena toliko rano ona će naredne sezone, ako se drži u grijanoj prostoriji, več sa 9-10 mjeseci starosti ispoljavati želju za parenjem u vrijeme kada mužijaci naših šumskih ptica naj češće još nisu spremni. Ako se započeti ženkin ciklus previše dugo odlaže , to može biti veoma štetno po uspješnost rezultata parenja. Ovaj problem se prvazilazi uglavnom na dva načina.

  •  Rano (Uranjeno) Parenje

Ako nemamo mogućnost da ptice držimo na umjerenoj temepratur, tada mužijake nabavljamo takđe u jesen, bitno je da su što duže kod nas, smestamo ih u zaseban kavez ali tako da se neprestano gledaju , svaki samo sa svojom budućom partnericom i odmah pojačanom ishranom počinjemo sa pripremm samo mužijaka.
Ovo rano parenje zahtjeva više iskustva i temejitu pripremu. Još predhodne sezone moramo ostaviti cvetpve maslačka, lisne vaši i pupoljke u zamrzivač koje sada dajemo svakodnevno uz ostalu pojačanu hranu. Multivitamine dajemo u duplo večoj dozi nego što bi davali kod prolječnog parenja. Tako pripremamo mužijaka najmanje dva mjeseca.

  • Proljetno Parenje

Podrazumjeva usklađivanje ženke (držanjem na umjerenoj temperaturu) prema mužijacima za period april ili maj ili bar njihovo nalaženje na sredini tj. kajem februara ili marta. I ovdje treba mužjake izvaditi iz zajedničkog kaveza odnosno parilice što ranije i početi sa nihovom pripremom koja sada treba trajati minimalno 40 dana. Životinjski proteini su uz proklijalo sjeme jedan od glavnih faktora pripreme pa pored mehke jajčane hrane i multivitamina sa dodatkom E vitamina dobro bi bilo i davanje lisnih vači (zamrznute pa otopljene ili direktno iz prirode) koje su se pokazale veoma dobrim kod pripreme.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂