Proljece

Stiže Proljeće

Print Friendly, PDF & Email

Ptice najčešće cvrkuću u proljeće zbog hormona koji su pod utjicajem dužeg trajanja dana, odnosno kasnijeg zalaska Sunca. Stručnjaci s instituta Roslin, u blizini Edinburgha, i sa sveučilišta Nagoya u Japanu, otkrili su kako je dio ptičjeg mozga pod utjicajem godišnjih doba.Uspjeli su pronaći stanice blizu žlijezde hipofize koje luče jedan određeni hormon u proljeće kada su ptice spremne za parenje. Tada ove nebeske životinje cvrkuću češće kako bi privukle potencijalne partnere za parenje, kažu stručnjaci.

Tačan mehanizam

Profesor Peter Sharp s instituta Roslin smatra da:

– I prije smo znali koji je dio mozga pod utjicajem promjena godišnjih doba, ali do sada nismo saznali koji je tačno mehanizam u pitanju.

– Sada smo otkrili ključan element u procesu moždanih aktivnosti kada nastupi proljeće – dodaje Sharp te nastavlja – Ovakva otkrića bila bi nemoguća u prošlosti, ali napreci u tehnologiji omogućavaju nam da skeniramo na milione gena kako bi mogli saznati koji su pod utjicajem promjene godišnjeg doba.

Naučnici su koristili genomski čip poznat kao microarray kako bi se skeniralo 28.000 gena japanske prepelice, koja je bila izložena svjetlu u nizu različitih vremenskih perioda.

Pokazalo se kako su geni u stanicama na površini mozga “uključeni” kada se ptica izloži većoj količini svjetla, tvrde stručnjaci te dodaju kako su te stanice lučile hormon koji stimulira štitnjaču.

Istraživanje je pokazalo kako taj hormon, za koji se prije znalo da igra veliku ulogu u rastu i metabolizmu, indirektno stimulira žlijezdu hipofize kako bi se lučilo još hormona zvanih gonadotrofini.

Zbog njih testisi kod ptica rastu, a kao rezultat počinju cvrkutati kako bi privukli partnera za parenje, zaključuju stručnjaci.

Kratka Biografija Autora: SuperAdmin

Rođen u Zenici, juna 1975g. Sa pticama se družim od rođenja, to mi nekako dođe kao "nasljedna" osobina. Svoj prvi uzgoj i podizanje mladih kanarinaca uspješno ostvario 1984g i od tada pa do momenta dok neko čita ovo kroz krvotok šiba peruška 🙂
Oznake:  , ,